חברה והשקפה

"וירם תולעים ויבאש"

  • י"א כסלו התשפ"ב

שאלה

לגבי פסוק זה הבנתי שהיה עליו פלמוס בעבר כי אכן חשבו שיש בו טעות ושגיאה בתורה ורשי פירש לפי המיכלתא שאכן מקרא הפוך זה וקודם היה עובש ואז תולעים והרמבן חלק על זה ואמר שלא יכול להיות מקרא הפוך אלא היה פה נס
אז רצוני להבין האם פסוק זה אכן יש בו טעות והסבר למה זה לא שגיאה ואם לא מדוע המכילתא ורשי פרשו כך ?

תשובה

שלום וברכה

אין טעות ושגיאה בתורה.

רש"י מסביר שלמרות שבתורה כתוב הסדר של וירם תולעים ויבאש אין הכוונה שזה היה סדרם של דברים אלא הסדר היה הפוך. התורה כתבה את השורה התחתונה והעיקרית שזה היה מלא תולעים מאחר וזה הבאיש.  הרמב"ן סובר שהסדר היה כפי האמור בפסוק למרות שבדרך הטבע הסדר הוא שהפרי מבאיש ואחר כך מעלה תולעים.

רש"י לא רצה לפרש שהיה פה נס, מאחר והקב"ה לא עושה ניסים חינם, אם היה נס צריך סיבה לדבר. הרמב"ן חידש טעם לצורך של הנס ולכן היה יכול לפרש שהתולעים הגיעו לפני ההבאשה.

בברכה,

בנימין שמאולי