האם צריך להקפיד לגזור את ציפורני הרגליים בדילוגים?

  • כ"ב חשון התשפ"ב

שאלה

בקשר לגזירת ציפורניים:

1) האם גם ברגל יש את הסדר בדילוגין?

2) האם העניין שלא לגזור באותו יום את של יד ושל רגל זה כמו כל יום בתורה דהיינו מהשקיעה עד השקיעה ואם גזר א' מהם לפני השקיעה יוכל לגזור השני לאחר צאת הכוכבים?

3) בעניין שלא להשליך אותן, האם זה רק במרחב הציבורי היכן שיש את החשש שיסתובבו שם נשים הרות? אדם שאשתו ואף אחת מבנותיו לא בהריון מדוע שיהא עליו להקפיד על כך בביתו (נשים זרות הרי לא אמורות להסתובב אצלו בבית)

תשובה

שלום רב,

1. כתב בספר דינים והנהגות (פרק י סעיף ב) שמרן החזון איש זצ"ל היה מדלג דווקא בנטילת ציפורני הידיים, אבל ברגליים לא. וכן כתב רבי חיים נאה זצ"ל בספר קצות השלחן חלק ג' (סימן עג סק"ז) שמשמע שהקפידא היא רק בציפורני ידיו, אבל בציפורני רגליו אין לחוש אם נוטלן כסדרן.

יש לציין שאצל הספרדים לא נהגו להקפיד בזה אפילו בציפורני הידיים (אור לציון חלק ב' פרק מז סעיף ד).

2. גם לעניין זה - היום מתחיל מהלילה ונגמר בסוף היום שאחריו (אשל אברהם מבוטשאטש מהדורא תנינא סימן רס), ואצל הספרדים לא נהגו לחוש גם לעניין זה (אור לציון שם).

3. רק במקום שמצויות נשים (ראה משנה ברורה סימן רס סק"ו). והוא הדין אם מצויות שם רק נשים שאינן בהריון, אין בזה חשש.

בברכה,

הלל מאירס