חברה והשקפה

שאלה על פרשת השבוע

  • י"א חשון התשפ"ב

שאלה

א.
בסיפור עם אברהם ושלושת המלאכים כתיב:
" וַיִּקַּ֨ח חֶמְאָ֜ה וְחָלָ֗ב וּבֶן־הַבָּקָר֙ אֲשֶׁ֣ר עָשָׂ֔ה וַיִּתֵּ֖ן לִפְנֵיהֶ֑ם וְהֽוּא־עֹמֵ֧ד עֲלֵיהֶ֛ם תַּ֥חַת הָעֵ֖ץ וַיֹּאכֵֽלוּ׃ "

ופירש רש"י על הפסוק:
" ויקח חמאה וגו'. וְלֶחֶם לֹא הֵבִיא, לְפִי שֶׁפֵּרְסָה שָׂרָה נִדָּה, שֶׁחָזַר לָהּ אֹרַח כַּנָּשִׁים אוֹתוֹ הַיּוֹם, וְנִטְמֵאת הָעִסָּה (בבא מציעא שם): "

ב.
בפסוק י"א כתוב:
" וְאַבְרָהָ֤ם וְשָׂרָה֙ זְקֵנִ֔ים בָּאִ֖ים בַּיָּמִ֑ים חָדַל֙ לִהְי֣וֹת לְשָׂרָ֔ה אֹ֖רַח כַּנָּשִֽׁים׃ "

ופירש רש"י:
" אורח כנשים. אֹרַח נִדּוֹת: "

ג.
בהמשך כתוב ששרה צחקה ולא חשבה שדבר זה אפשרי (שהיא תלד בגיל שלה).
על כן יש לי שתי שאלות:

שאלה ראשונה- מדוע בפסוק י"א (*לאחר* שהמלאך בירך את שרה) כתוב שחדל להיות לה "ארח נשים", כשכמה פסוקים קודם לכן פירש רש"י (*לפני* שהמלאך בירך את שרה) - שחזר לה "ארח נשים"?

שאלה שניה- מדוע שרה צחקה ולא חשבה שהדבר אפשרי (שתוליד ילדים)? הרי אין היא הבחינה בנס שה' עשה לה שבגיל שלה היא קיבלה נידה?

תשובה

שלום וברכה

א. רש"י מסביר שכבר שנים שהיא ללא וסת, כמובן שעכשיו חזר הווסת לראשונה.

ב. האור החיים הקדוש מפרש כך "אכן הנכון הוא כי הקדוש ברוך הוא דקדק בדבריו טעם הקפדתו על שרה ולא על אברהם, ותמצא כי אברהם בעת הבשורה צחק מה שאין כן שרה לא צחקה בעת שנתבשרה אלא בעת שראתה עדנה כאומרו ותצחק שרה וגו' אחרי בלותי היתה לי עדנה הרי זה מגיד כי לא נתאמת אצלה הבטחת הלידה עד שראתה השינוי ועל זה הקפיד ה', והוא אומרו למה זה צחקה פי' על צחוק זה אני מקפיד ולא על צחוק שלך, והטעם כי צחוק זה כוונתה לומר האף אמנם שנתאמת אצלה אחר מעשה שתלד וזה יגיד כי לא האמינה ולא סמכה דעתה על הבטחתי אותה כי הוא דבר פלא היפלא מה' דבר וגו': "