האם אפשר לברך ברכת המלכים על ראש הממשלה?

  • כ"ד תשרי התשפ"ב

שאלה

כאשר רואים מלך צריך לברוך "ברוך.. שחלק מחכמתו ליראיו" השאלה שלי היא:
האם בדורינו השאלה עדיין רלוונטית?
כי אנחנו תחת ראש ממשלה דמוקרטי ולא תחת מלך,
וגם נוסח הברכה הוא: "... מחכמתו ליראיו" מה אם ראש הממשלה הוא לא ירא ה'? זו לא ברכה לבטלה?

תשובה

שלום רב,

ראשית, אתקן ברשותך - ברכת "שחלק מחכמתו ליראיו" לא מברכים על מלכים אלא על חכמי ישראל (שלחן ערוך סימן רכד סעיף ו).

על מלך ממלכי ישראל מברכים "שחלק מכבודו ליראיו", ועל מלך ממלכי אומות העולם מברכים "שנתן מכבודו לבשר ודם" (יעויין שם סעיף ח).

ולשאלתך - על ראש ממשלה אי אפשר לברך כי הוא לבוש בלבוש אזרחי ואין ניכר כבודו, וגם אין בידו להעניק חנינה על מי שנגזר עליו משפט מוות - ראי https://www.hidabroot.org/question/277581

ואפילו מלך ישראל ממש, אם אינו שומר תורה ומצוות, לא שייך לברך עליו שחלק מכבודו "ליראיו", ואפשר רק לברך עליו "שנתן מכבודו לבשר ודם" - בלי שם ומלכות (יעויין חזון עובדיה ברכות עמודים תיא-תיב).

בברכה,

הלל מאירס