תפילה וברכות

מתי מברכים ברכת המלכים?

  • ד' אדר התש"פ

שאלה

בנושא ברכת המלכים - באיזה מקרה משתמשים בברכה זו?
בתודה מראש.

תשובה

שבוע טוב,

עיקרי ההלכות בזה הם כדלקמן:

1. מי שרואה מלך ממלכי ישראל אומר "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שחלק מכבודו ליראיו" (אלא שבזמנינו אין מלך בישראל, וברכה זו לא שייכת עד ביאת מלך המשיח בב"א).

ומי שרואה מלך ממלכי אומות העולם אומר "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שנתן מכבודו לבשר ודם" (שלחן ערוך סימן רכד סעיף ח).

2. אמנם מי שרואה מלך בלבוש אזרחי אינו מברך עליו, כיוון שאין ניכר כבודו (שו"ת ציץ אליעזר חלק כ"ב סימן יד, ושו"ת יביע אומר חלק ח' חלק אורח חיים סימן כב אות כה).

3. נשיא מדינה כשהוא מופיע בבגדי השרד, יש לברך עליו ברכת המלך, ובלבד שיש בידו לתת חנינה על מי שנגזר עליו משפט מוות. וכל שכן נשיא של ארצות הברית שבידו להכריז מלחמה על מדינה אויבת פשוט שמברכים עליו (חזון עובדיה ברכות עמוד תיב).

4. גם על מלכה אפשר לברך ברכה זו (שו"ת שבט הלוי חלק א' סימן לה, וחזון עובדיה שם עמוד תיד).

ולגבי מלכת אנגליה, יש מי שאומר שיש לברך עליה, כי כבודה ככבוד מלכים ממש, ואף שלמעשה אינה מתערבת בסדרי השלטון, מכל מקום צריך את חתימתה על כל חוק וחוק, והממשלה יונקת סמכותה ממנה, וכבודה לא פחת כל הדורות כמלא נימא (שו"ת תשובות והנהגות חלק ב' סימן קלט).

ויש מי שאומר, שיש לברך עליה מכיוון שיש איזה איי הים ששייך למלכות אנגליה ושם הורגים אנשים, ויש כוח למלכה לצוות מי להרוג ומי אין להרוג, ואפילו שהיא אינה עושה כן, אבל יש לה כוח על זה (בצל הקודש עמוד לח בשם הרב בצלאל ראקאוו זצ"ל רבה של גייטסהד).

וכן דעת שו"ת שרגא המאיר חלק ז' (סימן פא) שיש לברך על מלכת אנגליה, והביא שכן כתב בספר משנת יעקב על אורח חיים הלכה למעשה לברך על ראיית המלכה של מדינת אנגליה כשהייתה בשנת תשי"ח בניו יורק.

5. אפילו אם אינו רואה את המלך ממש, אלא שהוא רואה בכבודו ויודע בבירור שהמלך הוא שם - יכול לברך ברכה זו (קצור שלחן ערוך סימן ס סעיף י).

6. הרואה את המלך דרך הטלוויזיה, אינו מברך עליו ברכת המלכים (שו"ת יחוה דעת חלק ב' סוף סימן כח).

בברכה,

הלל מאירס