ברכת הגומל לאחר שריפה בבית

  • ב' תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
לפני כשבועיים פרצה בביתנו שריפה. בעלי הצליח להשתלט על הלהבות, ויצא בפציעות קלות. השריפה פרצה במטבח בשעות הלילה, והיה לנו נס שבעלי קם כדי לבדוק את פשר הרעשים בבית. באותה השעה היו בבית בעלי וביתי בת השנתיים. יש לנו צורך להגיד הגומל ושאלתי היא - האם במקרה כזה נהוג להגיד? במידה וכן, מה נהוג להגיד לגבי ביתי הקטנה?
בבקשה תשובה לפי מנהגי הספרדים.
תודה מראש ובברכת שנה טובה, אורית.

תשובה

שלום רב,

לפי מנהג הספרדים ודאי שאין לברך הגומל, אלא אם כן בעלך היה רתוק למיטה בעקבות הפציעות אפילו במשך יום אחד, אז עליו לברך.

גם אם אתם לא צריכים לברך הגומל, ודאי שראוי להודות לה' יתברך, ונכון לומר "מזמור לתודה" (תהלים פרק ק) ו/או "נשמת כל חי".

מקורות: כתב השלחן ערוך אורח חיים (סוף סימן ריט) שכתב, הני ארבעה לאו דווקא, דהוא הדין למי שנעשה לו נס, כגון שנפל עליו כותל, או נצול מדריסת שור ונגיחותיו, או שעמד עליו בעיר אריה לטרפו, או אם גנבים באו לו אם שודדי לילה ונצול מהם, וכל כיוצא בזה, כולם צריכים לברך הגומל. ויש אומרים שאין מברכין הגומל אלא הני ארבעה דווקא. וטוב לברך בלא הזכרת שם ומלכות.

ומש"כ שאם היה רתוק למיטה וכו', יעויין ספר חזון עובדיה ברכות (עמוד שעב).

ומש"כ שגם אם אתם לא צריכים לברך הגומל וכו', יעויין שו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (סימן קלו) בשם הגר"י קניבסקי זצ"ל.

שנה טובה ומבורכת,

הלל מאירס