ממתי חלה על האדם חובת קידוש של יום שבת בבוקר?

  • כ"ג אלול התשפ"א

שאלה

שלום הרב,
ממתי חלה על האדם חובת קידוש של יום שבת בבוקר? והאם אדם שמתעורר לאחר חצות היום בשבת חייב בקידוש?
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. חובת קידוש חלה לאחר התפילה, ולכן מותר לשתות מים בשבת בבוקר לפני התפילה, מפני שעדיין לא חל עליו חובת קידוש (שלחן ערוך סימן רפט סעיף א), והיינו משום שקידוש אין שייך אלא בזמן הסעודה (משנה ברורה סק"ז).

אמנם נחלקו הפוסקים לגבי חולה שהותר לו לאכול ולשתות קודם התפילה, אם צריך לקדש, ודעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק ח' (חלק אורח חיים סימן לא) שמן הדין אינו צריך לקדש קודם אכילתו, ובפרט אם אינו אוכל לחם או עוגה. ומכל מקום אם רצה לקדש על היין, על מנת לאכול אחר כך לחם או עוגה, לקיים קידוש במקום סעודה, רשאי לטעום מן היין כמלוא לוגמיו, כיוון שאין כוונתו אלא למצות קידוש, ובכל זאת אחר שיתפלל מוסף יחזור ויקדש על היין.

2. חייב בקידוש.

בברכה,

הלל מאירס