האם חלוקת השבטים היא כנגד החודשים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרבאם זה נכון,חודשים כי נגד שבטים. לדוגמה:חודש כסלב נגד שבט בנימין.ואם אפשר לדעת איך זה אם החודשים אחרים. תודה

תשובה

יערות דבש חלק ראשון דרוש ב'
וכן תדע כי י"ב שבטים כנגד י"ב חדשים, ראובן נגד תשרי, ולכך ראובן שהתחיל בתשובה כמבואר בגמ', תשרי הוא ירח התשובה, ודרשו ה' בהמצאו. שמעון כנגד חשוון, ואפו עז ועברתו קשה, בו החל המבול, ולכך נקרא בול, ובו אומרים בא"י בז' בו שאלת גשמים, גבורת גשמים. לוי כסליו, ולכך נגמר המשכן, מיוחד לעבודת כהנים ולוים, בכסליו, ובכסליו גברו חשמונאים ועשו חנוכה והדליקו הנרות, כי חודש מיוחד לזרע לוי, ובטבת יהודה, ולכך כאשר חטא יהודה, בא נבוכדנאצר לצור על העיר, והכתוב צווח מחטאת יהודה. שבט יששכר, שהוא עץ חיים, ולכך ר"ה לאילנות. זבולון אדר, ולכך שפע ימים ינקו, וחלזון עסקו במזל דגים, ולהיות כי זבולון היה תאומים כנ"ל, לכך אדר כפול, וגם באמת היה יוסף עם זבולון, ולכך גם יוסף אחיזה שלו בדגים, וידגו לרוב. ויוסף בניסן, ולכך עדות ביהוסף שמו בצאתו על ארץ מצרים וכו', והוא המכניס ומוציא. בנימין באייר, ולכך החל שלמה לבנות הבית, שהוא בחלקו של בנימין, באייר, דן בסיון, והיותו מאסף לכל המחנות, לכך ויחנו מול ההר כאיש אחד לקבל התורה [מכילתא יתרו פי"א], ובסיון נאמר, משמים השמעת דין, כי הוא דן דינא (פסחים ד,), ולולי קבלת תורה, היה נפק בערב שבועות טבוח דטבח לכולם (שבת קכט ע"ב), ולכך הוא נגד דן, נפתלי נגד תמוז, ולכך שלח משה בתמוז מרגלים, אילה שלוחה. גד הוא באב, ואז גובר המזל על ישראל ונתנו למשיסה בעו"ה, כמש"ל, כאשר יגבר המזל, וגד פירושו מזל כנודע [שבת סד ע"ב]. אשר נגד אלול, ולכך אמרה לאה כי אשרוני בנות, כי בתולה מזלו: