עזיבת הארץ עבור פרנסה

  • י"ג אלול התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב

שמי זהר בת 23
התחתנתי לפני 4 חודשים ברוך השם עם בחור מקסים, רופא שיניים במקצועו עם ותק של 6 שנים בארץ.
אנחנו מכירים שנתיים +, חוזרים בתשובה ומקיימים בית דתי שכולל שמירת שבת, חגים, כיסוי ראש, כשרות, טהרת המשפחה וכו׳.

מהיכרות עם בעלי לאורך הזמן - הפרנסה בארץ מאוד מאוד קשה במקצוע שלו. כדי באמת להתרומם צריך עסק פרטי שעולה כ70-80 אלף ע״מ להביא את כל הציוד, וגם אז לוקח בדרכ הרבה זמן עד שיש קהל לקוחות שמכניס פרנסה טובה.
היום הוא עובד במספר מרפאות (אחרי שכבר היה והתפטר מהמון) ומרוויח בין 4000-6000 ש״ח בחודש, כולל מע״מ (שצריך לקזז מהמשכורת).
אני רואה אותו נובל. מוראלית ונפשית הוא מאבד מהחשק לעבוד והמוטיבציה, הוא כל פעם מנסה עוד מקום ועוד מקום, אבל יש המון רופאי שיניים בארץ וגם הביטוחים טורפים את כל הקלפים של הרופאים, ויוצא שרופא פשוט לא מצליח להשתכר בכבוד.
גם אני עובדת, ואנחנו עדיין מצליחים לסיים את החודש כל פעם בנס. המצב לא טוב.
היינו בכמה בנקים ע״מ לקחת הלוואה כדי להקים עסק פרטי, אף אחד לא אישר מכיוון שרואים שההכנסות לא גבוהות.

מאידך, בעלי קיבל הצעת עבודה מפתה בהולנד. מסלול של ישראלים, שמעבירים אותם מבחני שפה ולאחר מכן מבטיחים להם מקום עבודה במרפאה מסודרת.
המשכורת הבסיסית - נעה בין 30-50 אלף ש״ח בחודש תלוי בכמות וסוג העבודות.
דיברנו וחקרנו רופאים שנמצאים שם היום או כבר חזרו לארץ לאחר כמה שנים בהולנד והם מאמתים את כל מה ששמענו.

בעלי מאוד מאוד מאוד רוצה לטוס ולנסות את מזלו שם.
אני מבחינה רציונלית מבינה אותו.
מבחינה נפשית ואמונית קשה לי.
אני מאמינה שהשם זן ומפרנס בלבד, וגם הוא. וקשה לי עם העובדה שאני צריכה לעקור את עצמי מהארץ ולהיפרד מהמשפחה בשביל פרנסה.
מצד שני אני באמת רואה את בעלי מתדרדר מבחינה נפשית.
אין לנו אפשרות לדברים בסיסיים, שלא לדבר על הריון וילד בע״ה, שעולה הרבה מאוד כסף…

אני מבקשת עצה וסימוכין הלכתיים
האם מותר לי לעזוב את הארץ עבור פרנסה
האם זה לא מכשיל אותי בכיבוד אב ואם אם אני יודעת שעזיבה שלי תצער אותם מאוד מאוד?

אני מאמינה באמונה שלמה שפרנסה זה מהשם יתברך
אבל אני יודעת שפרנסה יכולה לבוא בכל מני דרכים ומקומות, האם חו״ל זו גם אופציה?
האם עכשיו כשהמשיח קרוב מתמיד בע״ה זה נכון לעשות?

אשמח מאוד לתשובות ברורות.
תודה רבה ובשורות טובות בע״ה

תשובה

שלום וברכה

מותר לצאת לצורך פרנסה לחו"ל לזמן מוגבל של חמש שנים וכדו' ובעז"ה תתייצבו בפרנסה ובמוניטין ואחר כך תוכלי לחזור לארץ.

לעניין כיבוד הורים , תוכלי לבקר מפעם לפעם המחירים כיום נמוכים מאוד.