אמונה

איפה מדבר המלבי"ם על מדינה בישראל?

  • י"א אב התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב.
איפה בפרוש של מלבי"ם על ספר נביאים מופיע תאור של מדינה בארץ ישראל לפני ביאת המשיח שמנוהלת ע"י שלטון לא תורני?
בברכה
אביגדור יפה

תשובה

שלום וברכה,

ראה ההרצאה "נבואות אחרית הימים" של הרב זמיר כהן:

https://www.hidabroot.org/video/166638

אמרו חז"ל במפורש על אחרית הימים:

"- "בעקבות משיחא חוצפא יסגא (תִרבה), ויוקר יאמיר: הגפן תתן פריה והיין ביוקר, ומלכות תהפך למינות (כפירה), ואין תוכחת, בית וועד יהיה לזנות, והגליל יחרב, והגבלן יישום, ואנשי הגבול יסובבו מעיר לעיר ולא יחוננו, וחכמות סופרים תסרח, ויראי חטא ימאסו, והאמת תהא נעדרת..." (משנה, סוף מסכת סוטה).

נאמר שם במפורש שהמלכות תהיה מלכות של כפירה (מינות).

במלבי"ם נאמר שבאחרית הימים יתיישבו בני שיראל בארץ ישראל, והגויים יעלו על ירושלים במלחמת גוג ומגוג (מלבי"ם, יחזקאל לח, ב):

"שים פניך אל גוג", כבר התבאר למעלה (סי' ל"ב), כי ניבא יחזקאל שבאחרית הימים ילחמו כל העמים סביב לירושלים, ויהיו הלוחמים מצד א' מצרים ואשור ועילם שהם הישמעאלים, והלוחמים מצד השני משך ותובל, ונסיכי אדום, ומלכי הצפון וכולם יהרגו איש את אחיו ויפלו בנופלים. וחז"ל קבלו שג' פעמים יבא גוג על ירושלים. ופה באר שני פעמים והפעם הג' התבאר בזכריה (סי י"ד), וגוג וכן ארץ המגוג לא ידענו עתה מי הם רק כפי המבואר שהוא נשיא משך ותובל הם מבני יפת ואינם נמולים, והם יתעוררו באחרית הימים אחר שיתיישב ישראל בארץ ישראל וישבו בשלוה. לבא עליהם, וזה יהיה ע"י התעוררות מעם ה', וז"ש".

בברכה,

דניאל בלס