פרשנות לפרק שירה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

התחלתי לקרוא פרק שירה כל יום, ובכל יום אני מגלה כי רב הנסתר על הגלוי. מאוד הייתי רוצה לקבל פרשנות או הסבר לפרקים השונים כדי שאוכל להתעמק יותר בקריאה ולהבין את משמעות המילים. לדוגמא בפרק רביעי "שיר העופות,השרצים ביבשה ובים" מי הוא אותו קול ראשון שני שלישי וכו` האם הכוונה לקולו של התרנגול או שמא הכוונה לתשבוחות של הקב"ה המון תודה.

תשובה

שלום וברכה

אכן, פרק שירה הנסתר רב על הגלוי וכבר התחברו `מאות` ספרים מגדולי ישראל להסביר את השיר [הפסוק המיוחד] של כל בעל חי לעצם טבעו ומטרתו בעולם, והגדיל עשות מרן רבי חיים קנייבסקי שליט"א מבני ברק שחיבר ספר מאוד נפלא על זה מבקיאותו הרבה בכל ספרות חז"ל. לעניין התרנגול, ראי את הקטע הבא: תַּרְנְגוֹל מְמֻנֶּה עַל זֶה לְעוֹרֵר בְּנֵי אָדָם מֵהַשֵּׁנָה בַּחֲצוֹת לַיְלָה, כְּמוֹ שֶׁאָמְרוּ רַבּוֹתֵינוּ זִכְרוֹנָם לִבְרָכָה וּכְמוֹ שֶׁכָּתוּב, מִי נָתַן לַשֶּכְוִי בִינָה וְכוּ`. וְעַל - כֵּן כָּל הַשִּׁירָה שֶׁל הַתַּרְנְגוֹל הוּא בְּעִנְיַן הִתְעוֹרְרוּת הַשֵּׁנָה. כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב בְּפֶרֶק שִׁירָה פֶּרֶק ד` תַּרְנְגוֹל אוֹמֵר, בְּשָׁעָה שֶׁבָּא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֵצֶל הַצַּדִּיקִים בְּגַן - עֵדֶן זוֹלְפִין כָּל אִילָנֵי גַּן - עֵדֶן בְּשָׂמִים וּמְרַנְּנִין וּמְשַׁבְּחִים וְאָז גַּם הוּא מִתְעוֹרֵר וּמְשַׁבֵּחַ בְּקוֹל רִאשׁוֹן אוֹמֵר, "שְׂאוּ שְׁעָרִים רָאשֵׁיכֶם וְכוּ"`.

בְּקוֹל שֵׁנִי אוֹמֵר, "שְׂאוּ ב` וְכוּ"`. בְּקוֹל שְׁלִישִׁי, "עִמְדוּ צַדִּיקִים וְעִסְקוּ בַּתּוֹרָה כְּדֵי שֶׁיִּהְיֶה שְׂכַרְכֶם כָּפוּל לָעוֹלָם הַבָּא". בְּקוֹל רְבִיעִי אוֹמֵר, "לִישׁוּעָתְךָ קִוִּיתִי ה"`. בְּקוֹל חֲמִשִּׁי אוֹמֵר, "עַד מָתַי עָצֵל תִּשְׁכַּב מָתַי תָּקוּם מִשְּׁנָתְךָ". בְּקוֹל שִׁשִּׁי אוֹמֵר, "אַל תֶּאֱהַב שֵׁנָה פֶּן תִּוָּרֵשׁ פְּקַח עֵינֶיךָ שְׂבַע לֶחֶם". בְּקוֹל שְׁבִיעִי אוֹמֵר, "עֵת לַעֲשׂוֹת לַה` הֵפֵרוּ תּוֹרָתֶךָ". וְכָל אֵלּוּ הַשִּׁירוֹת שֶׁאוֹמֵר בְּכָל הַשִּׁבְעָה קוֹלוֹת הֵם בְּחִינַת הִתְעוֹרְרוּת הַשֵּׁנָה שֶׁעוֹסֵק לְעוֹרֵר מֵהַשֵּׁנָה מֵחֲצוֹת לַיְלָה עַד אוֹר הַיּוֹם שֶׁמִּי שֶׁאֵינוֹ מִתְעוֹרֵר בַּחֲצוֹת מַמָּשׁ עַל כָּל פָּנִים יִתְעוֹרֵר מֵהַשֵּׁנָה שָׁעָה אַחַר חֲצוֹת וְאִם גַּם אָז לֹא יִתְעוֹרֵר, עַל כָּל פָּנִים יִתְעוֹרֵר עוֹד שָׁעָה אַחַר כָּךְ וְכֵן קוֹרֵא קוֹל אַחַר קוֹל עַד אוֹר הַיּוֹם, שֶׁהֵם שִׁבְעָה קוֹלוֹת וְכֻלָּם הֵם בְּחִינַת הִתְעוֹרְרוּת הַשֵּׁנָה:

בהצלחה - מנשה ישראל