חברה והשקפה

בחירה חופשית במלך או נשיא

  • כ"א תמוז התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב.
כתוב פַּלְגֵי־מַ֣יִם לֶב־מֶ֭לֶךְ בְּיַד־יְהֹוָ֑ה עַֽל־כׇּל־אֲשֶׁ֖ר יַחְפֹּ֣ץ יַטֶּֽנּוּ׃
מכאן אנו למדים שבענייני הכלל אין למלכים בחירה חופשית.
האם אומרים שלפי זה, שמה שאומר הנשיא זה רצון השם יתברך? כאילו כל מה שמחליט הנשיא זוהי החלטה של בורא עולם?
ואם כן, ונביא לדוגמה פה בארגנטינה, כשאמר הנשיא לא להתאסף במקומות אפילו פתוחים, למה תמיד הרבנים אמרו כן לעשות מניינים (כמובן עם מרחק של 2 מטרים ומסכות ובאופן שאין חילול ה׳ ומקסימום 10/15 אנשים) אפילו כשהנשיא אמר לא לעשות?

תודה רבה על הכל ממש מעריכים כל מה שעושה בשביל עם ישראל.

תשובה

שלום וברכה

הוראת המלך אינה גזירת שמים על בני האדם. הוראת המלך היא לא לפי בחירתו אלא ה' נותן לו הכרח לגזור כך. אבל לא מוכרח שאנחנו מחוייבים לשמוע בקולו, זאת לא גזירה עלינו אלא גזירה על המלך בלבד שיאמר כך או כך.

בהצלחה,