האם מי שבירך מזונות על פטריות יצא ידי חובה?

  • כ' תמוז התשפ"א

שאלה

שלום רב! ידועה ההלכה שכל דבר שמברך עליו בורא מיני מזונות בדיעבד יצא ידי חובה חוץ ממים ומלח.
שאלתי היא: במסכת עירובין (דף כו עמוד ב) מובא שמערבין בכל חוץ ממים ומלח ומוסיפה הגמרא (שם דף כז עמוד א) שגם בכמהין ופטריות לא מערבין. רש"י בקידושין (דף לד עמוד א) רושם שכמהין ופטריות לא מזינים ולכן לא מערבין בהם. האם יש להם אותו הדין כמו מים ומלח? ואדם שברך עליהם בורא מיני מזונות יצא או לא? ועוד נפקא מינה האם יהיה מותר לאכול כמהין ופטריות לפני שחרית? לתשובתכם אודה!

תשובה

שלום וברכה,

1. למעשה מי שבירך מזונות על כמהין ופטריות יצא ידי חובה בדיעבד. כך היא סתימת הפוסקים שרק על מים ומלח לא יצא - ראה https://www.hidabroot.org/question/292931

2. אסור לאכול כמהין ופטריות לפני תפילת שחרית, כי כל סוגי האוכל והשתייה אסורים לפני תפילת שחרית חוץ ממים (שלחן ערוך סימן פט סעיף ג), ואין זה משנה אם הם מזינים או לא.

בברכה,

הלל מאירס