אדם שבירך על מיץ מזונות, האם יצא ידי חובה?

  • כ"ד סיון התשפ"א

שאלה

אדם שבירך על מיץ מזונות שיש בו 40 אחוז פרי יצא בדיעבד? ומה הדין קולה וכדומה. תודה לכם

תשובה

שלום רב,

בשני המקרים יצא ידי חובה, כי ברכת מזונות פוטרת בדיעבד את כל סוגי האוכל והשתייה חוץ ממים ומלח.

מקורות: הביאור הלכה (סימן קסז סעיף י ד"ה במקום) הביא מהאליה רבה בשם הדרישה (סימן קסח) שברכת מזונות היא ברכה כוללת כמו שהכל, ויוצא על כל דבר, משום שכל דבר מזין חוץ ממים ומלח. ושכן כתב החיי אדם (כלל נח). וכן מפורש בבן איש חי (שנה א' פרשת בלק אות יג) שברכת מזונות פוטרת בדיעבד כל מיני מאכל ומשקה חוץ ממים ומלח. וכן פסק בספר הליכות עולם חלק ב' (עמוד צב) טעה ובירך "בורא מיני מזונות" על שאר מיני מאכל ומשקה, חוץ מן המים והמלח, יצא ידי חובה בדיעבד. ואף על פי שיש חולקים בדבר, כלל גדול בידינו שספק ברכות להקל. ואפילו בירך "בורא מיני מזונות" על מיץ תפוזים וכיוצא בזה, יצא ידי חובה בדיעבד, ודווקא על המים לא יצא.

בברכה,

הלל מאירס