חיבוט הקבר

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב !, רציתי לדעת האם כולם כולל הצדיקים עוברים את חיבוט הקבר ואם לא כולם מה יעשה אדם כדי להנצל מזה תודה .

תשובה

שלום וברכה

הנזהר לאכול כל מוצאי שבתסעודה רביעית - סעודת מלוה מלכא, וגם כשקשה ולא מסתדר אוכל כזית לכבוד המצוה מסוגל מאוד שינצל מחיבוט הקבר. ויש הנוהגים להתפלל תפילה זו לפני הסעודה: לפני סעודה רביעית יאמר: אַתְקִינוּ סְעוּדָתָא דִּמְהֵימְנוּתָא דָּא הִיא סְעוּדָתָא רְבִיעָאָה דְּדָוִד מַלְכָּא מְשִׁיחָא: הִנֵּה אָנֹכִי בָּא לִסְעוֹד סְעֻדָּה רְבִיעִית שֶׁל שַׁבָּת לְלַוּוֹת אֶת הַמַּלְכָּה, וּלְלַוּוֹת אֶת הַנֶּפֶשׁ יְתֵרָה בְּחִינַת חַיָּה שֶׁבָּהּ, הַמִּסְתַּלֶּקֶת עַתָּה, וּלְהַשְׁאִיר בְּרָכָה בְּכָל סְעֻדּוֹתֵינוּ בְּשֵׁשֶׁת יְמֵי הַחוֹל, וּלְהַשְׁאִיר בָּהֶן מִקְּדֻשַּׁת הַשַּׁבָּת.

וּבְכֵן בְּכוֹחַ סְגֻלָּתָהּ שָׁמְרֵנוּ כְּאִישׁוֹן בַּת עָיִן, וּבְצֵל כְּנָפֶיךָ תַּסְתִּירֵנוּ, וְהוֹשִׁיעֵנוּ מִצַּעַר חִבּוּט הַקֶּבֶר, וְתַשְׁכִּין אֶת נַפְשֵׁנוּ, רוּחֵנוּ וְנִשְׁמָתֵנוּ, בְּמִשְׁכְּנוֹת מִבְטָחִים. וִיהִי נֹעַם אֲדֹנָי אֱלֹהֵינוּ עָלֵינוּ. וּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ כּוֹנְנָה עָלֵינוּ. וּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ כּוֹנְנֵהוּ: כמו כן כתוב בספרים הק` [שפת אמת פרשת פינחס - שנת תרס"א] שבכל איש ישראל לפי שמירת הברית שבו כך הוא מוכן לעוה"ב. ועמך כולם צדיקים ובני עוה"ב.

אך שיש שנכנסים רק ע"י צער וחיבוט הקבר, וכפי מה ששומרין הברית נכנסין לעולם העליון יותר בקל. מרן האריז"ל אומר שככל שהאדם צדיק יותר החיבוט הוא קל יתר, ויש שדי להם בניעור קל מאוד. כמו כן גילה האריז"ל: "שמעתי ממורי ז"ל, כי כל הנקבר בערב שבת אחר חמש שעות ביום, ושעה חמישית בכלל, אינו רואה חבוט הקבר, כי קדושת שבת מפריד ממנו הקליפה בלי צער חבוט הקבר. כי משעה חמישית של יום הששי ולמעלה, כבר קדושת שבת מאירה אז: ועוד אמרו חז"ל: "מה יעשה אדם וינצל מחבוט הקבר יעסוק בתורה ויהא אוהב צדקה ותוכחות וגמילות חסדים ויכניס תלמידי חכמים ואורחים לתוך ביתו ומהנם מנכסיו ויתפלל תפלתו בכונה וינצל מחבוט הקבר ואפילו דינה של גיהנם אינו רואה".

שבת שלום - מנשה ישראל