איך עושים כפרה על זה שקיללתי את אימי בקטנותי?

  • ח' תמוז התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב, בקטנותי (לפני בת מצווה) איחלתי לאימי שתחיה איחול נוראי לדאבוני. אני מאוד מתחרטת על זה כמובן.
קראתי בהלכות כיבוד הורים שאם קטן קלל את אביו ואימו צריך כפרה לכשיגדל, ואני רוצה לדעת איך עושים כפרה על הדבר הזה בצורה הכי מהודרת.
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אכן כתב הרמ"א אורח חיים (סימן שמג) וקטן שהכה לאביו או עבר שאר עבירות בקטנותו, אף על פי שאין צריך תשובה כשהגדיל, מכל מקום טוב לו שיקבל על עצמו איזה דבר לתשובה ולכפרה אף על פי שעבר קודם שנעשה בר עונשין. ע"כ.

ולכן טוב מאוד שתקבלי על עצמך בלי נדר ללמוד הלכותכיבוד הורים על כל פרטיה ודקדוקיה, על דעת לשמור ולעשות ולקיים, וזו תהיה תשובה וכפרה שלמה, וסר עוונך וחטאתך תכופר.

תוכלי למצוא את ההלכות בהרחבה https://www.hidabroot.org/%D7%99%D7%9C%D7%A7%D7%95%D7%98-%D7%99%D7%95%D7%A1%D7%A3/%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%9B%D7%91%D7%95%D7%93-%D7%90%D7%91-%D7%95%D7%90%D7%9D

מקורות: יעויין כיוצא בזה בתשובות הגר"ח קניבסקי שליט"א בספר דולה ומשקה (עמוד רנח) ובספר דרך שיחה חלק א' (עמוד תקיח) ובספר דעת נוטה חלק א' (עמוד קצז תשובה כב, ובהערה שם). וע"ע כף החיים (סימן שמג אות ל) לגבי מקלל אב ואם בקטנותו.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס