האם הספרדים מכים על הלב בברכת סלח לנו?

  • ד' תמוז התשפ"א

שאלה

האם בתפילת סלח לנו בשמונה עשרה רק האשכנזים מכים על הלב או גם הספרדים? תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

האשכנזים נוהגים להכות כנגד הלב בברכת "סלח לנו" בעת אמירת "חטאנו" ו"פשענו" (חוץ מימים שאין אומרים תחנון), אולם הספרדים לא נהגו כן.

מקורות: יעויין לבעל החות יאיר זצ"ל בספרו מקור חיים (סימן קטו) שכתב, בברכת סלח לנו ותיקין דופקין נגד הלב באמירת חטאנו פשענו. וכ"כ בסידור היעב"ץ (בברכת סלח לנו) בשם השל"ה, ויכה באגרוף על לבו חוץ מיום שאין אומרים תחנון. וכ"כ בספר הליכות שלמה חלק א' (פרק יא הערה 45) שכן נהג הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל, שבכל תפילה שאין אומרים בה תחנון, לא הכה על לבו בברכת סלח לנו, בעת אמירת התיבות חטאנו ופשענו. ע"ש. אולם אצל הספרדים לא נהגו בכלל להכות על הלב אפילו בימים שאומרים תחנון.

בברכה,

הלל מאירס