אמונה

תורה וקידמה

  • ט"ו סיון התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב.
אני לומדת בסביבת לימודים לא כל כך דתיה ושומרת תורה ומצוות. וחבריי ללימודים רואים בי כמוקד שאלות ותהייות מידי פעם בענייני הדת והתורה.
ישנם מצבים שאני מצליחה ועונה על שאלות שלהם לפי מה שאני יודעת עד כמה שאפשר. וגם הרבה פעמים הם מצליחים לשנות את ההסתכלות שלהם לאחר שאני שואלת.
אך השבוע הם שאלו שאלה שאני אישית יודעת את התשובה עליה בתור דתיה מבית דתי וכאדם רוחני אך היה קשה לי לפשט להם את התשובה במצב שהם יצליחו להבין ולקבל.
השאלה היא כזו- העולם התקדם, יש את עניין הקידמה והם טוענים שצריך לכבד אותו. והקידמה כביכול סותרת את התורה מכיוון שהתורה זה ספר חוקים שנכתב לפני אלפי שנים וזה לא תמיד רלוונטי חס ושלום.
מה אפשר לענות לאותם אנשים בדרך שתהיה נעימה ותתקבל על הרוב. אשמח לתשובת הרב. תודה רבה :)

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

יפה שאת עוזרת לחברותיך להתקרב ליהדות, בעז"ה תעלי במעלות התורה ויראת השמים.

חוקי מוסר אינם תלויים בטכנולוגיה (למעשה, מעצמות טכנולוגיות כמו האימפריה הנאצית והקומוניסטית רצחו עשרות מיליוני אנשים, רק מפני שנטשו את המוסר היהודי).

המדע נותן לאדם נוחות, אך ניתן להשתמש בו לרצח המוני כמו לרפואה. המדע אינו מלמד אותנו מוסר ודרך חיים.

התורה נותנת לנו חוקי חיים, ואלה בלתי משתנים. השבת שאנו שומרים היום אינה שונה מהשבת ששמרו אבותינו לפני אלפי שנים, וכך גם הפסח, וסוכות, והתפילה, עזרה לנזקקים, צניעות, כיבוד הורים ועוד ועוד.

 הקב"ה רוצה שנהנה בחיים, אך הוא רוצה שנהנה בצורה הטובה ביותר.
הוא יתברך נתן לנו בחירה חופשית בין טוב לרע - עליהם נקבע מקומנו לעולם הבא. המצוות הן למעשה הוראות היצרן שמסר הבורא להדריכנו בדרך הטוב, ולהטיב לנו. העניין הוסבר בהרחבה במאמרי "למה לא מספיק להאמין בלב?":
https://www.hidabroot.org/article/237113
במאמר זה תמצאי הסבר לשאלתך.

את רוב החוקים אנו מבינים, כי טובתם נראית לכל. וגם התוצאות נראות היטב. לדוגמה, חוקי הצניעות נועדו להפריד בין המינים, ולמנוע תאווה מעוורת - אשר גורמת להיקשרויות רגשיות שגויות, ואחר כך למפח נפש וצלקות (לא במקרה שיעורי הגירושין בחברה הכללית הגיעו לממדים מפחידים: כל זוג שלישי בישראל מתגרש! הסיבה לכך היא חוסר צניעות והפרדה בין המינים). הוראות היצרן של הבורא נועדו לתת לנו חיים טובים יותר גם בעולם הזה - חיי משפחה, זוגיות נאמנה, חינוך ילדים טוב יותר. עוד בתשובה הבאה:
https://www.hidabroot.org/question/250494
המצוות נועדו לטובתנו, לכן מקיימי המצוות זוכים לחיים טובים יותר גם בעולם הזה, וכמובן לנצח נצחים בעולם הבא.

מומלץ מאוד שתצפי בהרצאתו של הרב זמיר כהן על קיום מצוות במאה ה-21:
https://www.hidabroot.org/video/60834
והרצאתו "שבת - מקור הברכה":
https://www.hidabroot.org/video/61051
סודה של טהרת המשפחה:
https://www.hidabroot.org/video/60899

הרצאות אלו מראות את הרלוונטיות האדירה של המצוות לחיינו המודרניים.

נ.ב.

כדי שיהיו לך תשובות בנושאי אמונה, אמליץ לך לקרוא חוברת קצרה שכתבתי בשם "שיחה גורלית", המתארת דו-שיח עם אלוקים על שאלות רבות באמונה (הוכחות למציאות הבורא, משמעות החיים, אמיתות התורה, למה אלוקים ברא אותנו ועוד). לקריאת החוברת, חפש בגוגל את המילים "שיחה גורלית".

בברכה,
דניאל בלס