למי אומרים "ואמרו אמן" בסוף שמונה עשרה?

  • כ"ח אייר התשפ"א

שאלה

שלום הרב,
בסוף תפילת שמונה עשרה שאומרים "עושה שלום",
למי אומרים "ואמרו אמן" ? והרי אף אחד לא שומע.
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

שאלה יפה, ובאמת מצאנו בספר לקט יושר (חלק אורח חיים עמוד 22) שהעיד על רבו בעל תרומת הדשן זצ"ל שכשהיה שליח ציבור אמר ואמרו אמן, אבל כשהיה מתפלל ביחידי אמר ועל כל ישראל אמן.

אכן זה נכון שנוהגים לומר "ואמרו" אמן אפילו ביחיד, וההסבר הוא כמו שכתב רבי משה מאט זצ"ל (תלמיד המהרש"ל זצ"ל) בספר מטה משה (סימן קנד) בשם רבי יהודה החסיד זצ"ל, שאומרים כן כנגד המלאכים המלווים את האדם בכל יום ומצווין לשמרו. והובא במגן אברהם (סימן סו סק"ז). וכוונת קדשו למה שאמרו במסכת תענית (דף יא עמוד א) שני מלאכי השרת מלוין לו לאדם (אחד מימינו ואחד משמאלו. רש"י) דכתיב (תהלים צא יא) "כי מלאכיו יצוה לך".

ואף על פי שאין אנו מוחזקים שילוו אותנו מלאכים בזמן הזה, וכמו שמבואר בשלחן ערוך (סימן ג סעיף א) ובמשנה ברורה שם, שמטעם זה אין אומרים התכבדו מכובדים בזמן הזה לפני שנכנסים לבית הכסא. ולפי זה לכאורה שוב אין לנו לומר "ואמרו" אמן – כתב רבי שמואל הלוי וואזנר זצ"ל בשו"ת שבט הלוי חלק א' (סימן רה בהערה לסימן סו) שצריך לומר שלא רצו לשנות נוסח התפילה או שנחלק שאף שבכל היום אין אנו מוחזקים שילוו אותנו מלאכים, מכל מקום בשעת התפילה אף אנו זוכים לכך.

בברכה,

הלל מאירס