האם מי שקם להתפלל ערבית צריך לברך ברכת התורה?

  • כ"ח אייר התשפ"א

שאלה

אדם ספרדי שנרדם בצהריים והתעורר לפני חצות ולא התפלל ערבית האם צריך לברך ברכות התורה לפני שמתפלל ערבית או לא צריך?
הוא חוזר לישון אחרי ערבית ולא לומד תורה
תודה מראש

תשובה

שלום רב,

אם היה קם גם כדי ללמוד תורה היה עליו לברך ברכת התורה (שו"ת יביע אומר חלק ח' חלק אורח חיים סימן ה), אך היות שהוא קם רק כדי להתפלל הוא יכול לכוון בברכת אהבת עולם בערבית לצאת ידי חובת ברכת התורה.

מקורות: נפסק בשלחן ערוך (סימן מז סעיף ז) ברכת אהבת עולם פוטרת ברכת התורה אם למד מיד בלי הפסק. ושם (סעיף ח) כתב, ויש להסתפק אי סגי בקורא קריאת שמע סמוך לה מיד בלי הפסק, ולכן יש ליזהר לברך ברכת התורה קודם אהבת עולם. ושורש הספק - הסביר המשנה ברורה (ס"ק יז) משום שיש לומר שקריאת שמע היא רק כדברי תפילה כיוון שאינו אומר זה לשם לימוד. ומה שכתב השלחן ערוך שלכן יש ליזהר - הסביר שם (ס"ק יח) דשמא ישכח ללמוד תיכף לאחר התפילה. אולם כאן ממה נפשך יכול לצאת בברכת אהבת עולם, כי אם קריאת שמע אין דינה כדברי תורה, אז ממילא היא גם לא טעונה ברכת התורה. ואם דינה כדברי תורה וטעונה ברכת התורה, אז יוצא שבה עצמה יצא ידי חובת לימוד תורה לאחר ברכת התורה.

בברכה,

הלל מאירס