אישה שראתה לפני הנץ, אבל אחרי עלות השחר, האם נחשב שראתה ביום?

  • כ"ג אייר התשפ"א

שאלה

שלום רב,
אישה שראתה נדה בבוקר לפני הנץ, אבל אחרי עלות השחר, האם נחשב שראתה ביום או בלילה?
למנהג האשכנזים. (אם זה לא טרחה, אבקש מקור)
תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

נחשב שראתה בלילה, ואף על פי שבדרך כלל מחשבים את היום משעת עמוד השחר, כמבואר במסכת מגילה (דף כ עמוד א) וברש"י שם ד"ה וכולן שעשו. מכל מקום לעניין קביעות וסת מחשבים את היום משעת הנץ החמה, כאשר מבואר יוצא מדברי השלחן ערוך יורה דעה (סימן קפד סעיף ד).

והסביר בעל הנתיבות זצ"ל בספר חוות דעת שם (סק"ה) שאף שבכל דבר שתלוי ביום ובלילה, מחשבים את היום משעת עמוד השחר, אפשר שהיה מוחזק בידי חז"ל שלעניין וסת תלוי בהילוך החמה, והנץ החמה גורם הראייה.

בברכה,

הלל מאירס