שאל את הרב - כללי

האם בית המקדש יבנה לפני ביאת המשיח?

  • כ' אייר התשפ"א

שאלה

האם כשהמשיח יבוא בית המקדש יהיה כבר בנוי, או שבית המקדש יבנה לאחר ביאת המשיח? תודות!!

תשובה

שלום רב,

בירושלמי מסכת מעשר שני (פרק ה הלכה ב) אמר רבי אחא זאת אומרת שבית המקדש עתיד להיבנות קודם למלכות בית דוד. ע"ש. הרי שבית המקדש השלישי יבנה לפני ביאת המשיח.

אולם הרמב"ם (הלכות מלכים פרק יא הלכה א) כתב, המלך המשיח עתיד לעמוד ולהחזיר מלכות דוד ליושנה לממשלה הראשונה, ובונה המקדש וכו'.

ויש מי שכתב לתווך בין הדעות, שהרי ידוע שיש שני סוגי גאולה "בעתה" - בזמן שהקב"ה קבע מראש, ו"אחישנה" - לפני הזמן שנקבע (ראה ישעיה ס כב, ומסכת סנהדרין דף צח עמוד א), ואם תהיה גאולה של "בעתה" אז קודם יבוא המשיח ואחר כך יבנה את בית המקדש. אבל אם תהיה גאולה של "אחישנה", אז יהא הכל במהירות ומהרה יבנה בית המקדש בידי שמים ויבוא משיח צדקינו (שו"ת מהר"ם שיק חלק יורה דעה סימן ריג).

בברכה,

הלל מאירס