האם ספרדי חייב לאכול בשר חלק?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לרב שלום, לאחרונה אמר לי פלוני שספרדי שאוכל בשר "לא חלק" נחשב כאוכל טריפה. האם זה נכון בברכה, מור אשמח גם לקבל העתק לאימייל שלי

תשובה

שלום וברכה

שו"ת יחווה דעת חלק ג סימן נו שאלה: האם יש חובה מצד הדין לכל האוכל מבשר בהמה, לאכול אך ורק מבשר שיש עליו חותמת חלק או גלאט, או אין זה אלא מנהג חסידות, ואפשר לאכול גם מבשר שחתום עליו כשר תשובה לאחר שהאריך הרב הרבה בדבר סיים וז"ל ...איככה נוכל לעבור על דעת מרן הקדוש בשאט נפש, ולאכול דבר האסור לדעתו, והעושה כן כאילו אוכל טריפה, וידוע מה שכתב מרן החיד"א שספרדי המיקל כדעת הרמ"א, היפך פסק מרן, צריך תשובה וכפרה. (ועוד האריך להתמרמר על זה בדברים היוצאים מלב טהור, וכדבר איש האלקים רתת) ע"כ.

והגאון הראשון לציון יש"א ברכה בשו"ת שמחה לאיש (חלק אורח חיים סימן ג`) בד"ה הראת לדעת, קרא תגר על איזה יחידים מן הספרדים ועדות המזרח בעה"ק ירושלים ת"ו שאוכלים בשר משחיטת האשכנזים, שהם עוברים על דברי מרן שקבלנו הוראותיו, ולא יעשה כן בישראל ע"ש. אשר על כל, כל החרד לדבר ה` צריך להזהר מאוד בדבר הזה, שלא לאכול אלא בשר חלק או גלאט, לבל יכשל חס ושלום בחשש איסור טריפה לדעת מרן השלחן ערוך שקבלנו הוראותיו, ומצוה רבה וחובה קדושה על התלמידי - חכמים והרבנים שבדורינו, ה` עליהם יחיו, לעורר את העם בדרשותיהם, ולהזהירם לבל יאכלו בשר שאין עליו חותמת חלק או גלאט, וידוע שהרבה מאוד גם מאחינו האשכנזים יראי ה` וחושבי שמו, נזהרים מאוד בזה. וכן כתב בכף החיים יורה דעה (סימן ל"ט אות רכ"א ורכ"ב). ולשומעים ינעם ועליהם תבוא ברכת טוב. בברכה - בנימין שמואלי