כשאומרים בואי כלה בואי כלה, לאיזה צד פונים קודם?

  • י"ט ניסן התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,
1. בסיום העמידה עושים "עושה שלום במרומיו"
מה הצדדים שמשתחווים, איזה צד קודם?
2. מה הסדר בנקדישך, איזה צד קודם משתחווים?
3. "בואי כלה בואי כלה", גם?
תודה רבה על כל התשובות

תשובה

מועדים לשמחה,

1. צד שמאל קודם (שלחן ערוך סימן קכג סעיף א).

2. ראה https://www.hidabroot.org/question/132850

3. היעב"ץ זצ"ל בסידור בית יעקב (הוצאת אשכול, חלק א' עמוד תרכב) הביא שמנהג אביו החכם צבי זצ"ל היה לומר "בואי כלה" פעם אחת כשהוא שוחה פונה לשמאלו כנגד ימין השכינה. פעם ב' לימינו. פעם ג' משתחווה לפניו ואומר בלחש "בואי כלה שבת המלכה".

אמנם יעויין בן איש חי (שנה ב' פרשת וירא אות ב) שמנהג העולם לצדד הפנים לצד ימין באמירת "בואי כלה" הראשון, ואחר כך מצדדים פניהם לצד שמאל ואומרים "בואי כלה" השני. ואחר כך נשארים זקופים כלפי מערב ואומרים "בואי כלה" השלישי בלחש. וכן כתב הכף החיים (סימן רסא ס"ק כח).

בברכה,

הלל מאירס