שאל את הרב - כללי

איך היה מותר למשוח את מלכי ישראל בשמן המשחה?

  • י"ז ניסן התשפ"א

שאלה

בס"ד
לכבוד הרב שלום,
בפרשת כי תישא אנו למדים על שמן המשחה ושם נאמר שמושחים את כלי המשכן ואת הכהנים בשמן המשחה ובהמשך כתוב "איש אשר ירקח כמהו ואשר יתן ממנו על זר ונכרת מעמיו". לפי הבנתי, שמן המשחה ניתן רק על כלי המשכן והכהנים, ואם מישהו ייתן את שמן המשחה על זר עונשו כרת.
עד כמה שאני יודע השמן בו נמשחו מלכי ישראל כדוד ושלמה היה שמן המשחה. על פי הבנתי הפשט התורה נראה שזה אסור, הרי הן נחשבים לזר לעניין משיחה בשמן המשחה. ובכל זאת שמואל מושח את דוד בשמן המשחה. אשמח לדעת איך זה מסתדר עם הציווי בפרשת כי תישא. תודה רבה

תשובה

מועדים לשמחה,

שאלה טובה, והתשובה היא כמו שכתב רש"י (שמות ל לג) "על זר" - שאינו צורך כהונה ומלכות. וכן ראה רמב"ן שם, שהאיסור הוא לתתו על על זר שאיננו לה', ולכן ימשחו בו המלכים והכהנים הגדולים כי שניהם משיחי ה'. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס