חגים ומועדי השנה

האם מותר לגרד ירקות ביום טוב?

  • י"ב ניסן התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,
האם מותר לגרד ירקות כגון תפוחי אדמה, קישואים בפומפיה לצורך הכנת קציצות?
האם מותר להכין קציצות תפוחי אדמה ממולאים בשר ולמעוך את תפוחי האדמה המבושלים עד כדי מחית?
תודה רבה וחג שמח

תשובה

שלום רב,

מותר לגרד ירקות ולמעוך תפוחי אדמה ביום טוב, ובתנאי שבכוונתך להשתמש בהם ביום טוב עצמו.

מקורות: שהרי לדעת השלחן ערוך (סימן תקד סעיף א) מותר לטחון ביום טוב ללא שינוי כל סוג מאכל שאם היה טוחן אותו מערב יום טוב היה גורם שיפוג טעמו.

וגם לדעת הרמ"א שם, שנוהגין לשנות קצת בדיכת תבלין, ושכן ראוי להורות. מכל מקום מבואר במשנה ברורה (ס"ק יא) ובשער הציון (ס"ק יח) שזהו דווקא בתבלין, אבל בשום ובצל ושחליים שאם יטחון אותם מערב יום טוב יפוג טעמם לגמרי ומתקלקלים מותר לטחון ביום טוב עצמו וללא שינוי. ע"ש. והוא הדין לשאר ירקות שמותר לחתוך דק דק בלי שינוי ביום טוב, כי אם יחתוך אותם מערב יום טוב מפיגין טעם הרבה, כאשר כתב במשנה ברורה (סוף ס"ק יט) ובשער הציון (ס"ק לו).

אלא שכתב במשנה ברורה שם שמותר לחתוך רק בכדי שיעור שצריך לאותו היום.

פסח כשר ושמח,

הלל מאירס