חגים ומועדי השנה

איך לבשל את המצות כדי שיהיה אפשר לאוכלן בערב פסח שחל בשבת?

  • י"א ניסן התשפ"א

שאלה

ראיתי בעלון הקודם שצריך לבשל/לטגן את המצות לפני שבת שלפני פסח כדי שיהיה אפשר לאכול אותן בסעודות של השבת שלפני פסח? למה הכוונה? לבישול/טיגון בלי כלום? תודה

תשובה

שלום רב,

בספר חזון עובדיה פסח (עמוד רסב) כתב, שאפשר לקיים סעודות שבת במצה מבושלת בתוך מרק של בשר או של עוף, באופן שכזה: שלאחר שנתבשל התבשיל יורידנו מעל האש, ובעוד התבשיל שבסיר חם שהיד סולדת בו, יתן  בזה אחר זה בתוך התבשיל כמה מצות כדי צרכו באופן שהמצה ספגה היטב טעם התבשיל. וטוב שלא יוציא את המצות מתוך הסיר אלא עד שיתקרר התבשיל, ויוכל להוציא המצה בשלמותה, שלא תתפורר בתוך המרק, שיהיה אפשר לבצוע אותה בשבת ולברך עליה המוציא וברכת המזון, כיוון שנשאר עליה צורת פת, ובאופן שיש בה כזית.

וכן אפשר לקיים את סעודות שבת במצה מטוגנת בשמן, וכמו שכתב שם (עמודים רסב-רסג).

אמנם יש לציין שבדרך כלל מנהג האשכנזים שלא לאכול מצה מבושלת או מטוגנת בסעודת היום של ערב פסח שחל בשבת (יעויין שער הציון סימן תמד סק"א).

פסח כשר ושמח,

הלל מאירס