חגים ומועדי השנה

מתי הוא זמן תענית בכורות כשערב פסח חל בשבת?

  • ב' ניסן התשפ"א

שאלה

ערב טוב,
השנה חג הפסח יוצא במוצאי שבת
רציתי לדעת מה עושים השנה בהשוואה לשנים האחרונות? מתי יוצא צום בכורות? מתי עושים בדיקת חמץ? מתי שורפים חמץ? והאם זה נכון שעד שבת אחה"צ מותר לאכול חמץ?
אשמח אם תוכלו לענות על שאלותיי
בברכה, לירון מלמד

תשובה

שלום רב,

1. לפי מנהג הספרדים השנה שערב פסח חל בשבת, הבכורות לא חייבים להתענות (ראה שלחן ערוך סימן תע סעיף ב, שו"ת יחוה דעת חלק א' סימן צא סעיף ג, וחזון עובדיה פסח עמוד רנד), ולפי מנהג האשכנזים מקדימים את התענית ליום חמישי (רמ"א שם).

אמנם גם לפי מנהג הספרדים הנ"ל, אם אפשר להשתתף בסיום מסכת או בשאר סעודות מצווה, כגון ברית מילה, ופדיון הבן, וסעודת חתן וכלה, טוב לעשות כן (יחוה דעת וחזון עובדיה שם).

2. גם בערב פסח שחל בשבת מותר לאכול חמץ רק עד סוף זמן איסור אכילת חמץ.

ראה לגבי בדיקת חמץ, ביעור חמץ וסעודות שבת בשנה זו https://www.hidabroot.org/question/290396

פסח כשר ושמח,

הלל מאירס