שו"ת פסח

כזית מצה בליל הסדר

  • א' ניסן התשפ"א

שאלה

שלום,

אקדים בכוונה כדי שהרב אולי יסביר באופן שאני אבין סוף סוף, שאני כל שנה שואל את השאלה הזו, לא בהידברות אלא כל מיני רבנים, אולי גם פה שאלתי, לא זוכר, וכל שנה אני נשאר עם ספק כי לא מסבירים לי אלא רק אומרים מה לעשות באופן שמשום מה לא מובן לי. כנראה שאני לא הכי חכם בעולם..
ד"א אני אשכנזי אם זה משנה.

השאלה לגבי כזית מצה בליל הסדר.
כל השנה נהוג לברך לפי משקל כלומר אחרי 27ג'.
בפסח אומרים לי קח לפי העין או לתוך כף היד וכן על זה הדרך. ובכן, זה לא מובן לי ואני לא בטוח כמה אכלתי ואני אוכל מלא מצה. אשמח סוף סוף לדעת כמה בדיוק לאכול. ולמה מדברים איתי בלפי העין, מה שונה ליל הסדר?
כמה שוקלת מצה אחת מרובעת וכמה שוקלת מצה אחת עבודת יד?
כל החברות אותו דבר אני מניח, אותו כמות ואותו גודל - 2 ק"ג מצות שמורות. עבודת יד גם אותו גודל. חוץ מהמצה הרכה.
אין לי אפשרות לשקול את המצה.

והאם כשרות בית יוסף ספציפית לגבי מצות עבודת יד שונה בדין מסויים מכשרות העדה החרדית? פשוט, הרבה יותר קל לי לקנות בית יוסף. בעיקרון זה חי רגעים, שמורה, עבודת יד וגם זה, אז בשביל מה לנסוע ולקנות דווקא העדה החרדית? מילא אם זה היה בשר, אבל זה בסה"כ קמח עם מים.

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

א. שיעור כזית למצת מכונה הוא בערך שליש מצה. מצות עבודת יד בדרך כלל כרבע מצה.

ב. כשרות בית יוסף מעולה גם למצות עבודת יד כמו לכל דבר.