אם אדם מבוגר נופל, מותר לי כאישה לעזור לו לקום?

  • י"ט אדר התשפ"א

שאלה

שלום וברכה!
אם אדם עיוור צריך הכוונה מותר לי לגעת בו?
אם אדם מבוגר נופל מותר לי לעזור לו לקום?
תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

אם אין איש שיכול לעזור לעיוור, מותר לך לאחוז בשרוול שלו, ובכך לסייע לו להגיע למחוז חפצו. והוא הדין לגבי מבוגר שנפל.

מקורות: הגאון מדעברצין זצ"ל נשאל בשו"ת באר משה חלק ד' (סימן קיח) על אחד שראה אישה שנפלה על הקרח או סתם נפלה על הארץ, האם רשאי או מחויב לעזור לה לקום, והשיב, על יסוד הכתוב עד עתה עליו החוב לעזור על ידי אחיזת בגדיה להקימה. יעויין שם באורך.

והגר"ע יוסף זצ"ל נשאל בספר מעין אומר חלק יב' (פרק ב סימן יד שאלה ב) על זקנה שיורדת מאוטובוס ואין מי שיעזור לה לרדת, האם מותר לאיש, והשיב, אם אין איש, יגיש יד, על ידי הפסק בגד שתתפוס בזרועו על החולצה (יעויין שם בהערה של הרב המחבר שליט"א שכתב, שאת התוספת על ידי הפסק בגד וכו' מונח לו כמעט בבירור שאמר הגר"ע יוסף זצ"ל).

בברכה,

הלל מאירס