חגים ומועדי השנה

מתי אומרים הלל שלם ומתי אומרים חצי הלל?

  • ב' אדר התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב!
אני חצי מצרית וחצי עירקית כלומר עדות המזרח או ספרדית במידה וקיים הבדל, רציתי בבקשה לדעת בראש מתי אומרים הלל שלם ומתי אומרים חצי הלל, מה כולל חצי הלל, האם הלל אומרים רק בתפילת שחרית
אני אשמח לקבל בבקשה התראה במייל על קבלת תשובה או תשובה במייל.

תודה רבה לכם

תשובה

שלום רב,

1. בראש חודש קורין חצי הלל, והספרדים לא מברכים על הלל זה (שלחן ערוך סימן תכב סעיף ב). חצי הלל היינו שמדלגים על "לא לנו ה'" ועל "אהבתי כי ישמע ה'".

ביום טוב ראשון של פסח גומרים את ההלל (שם סימן תפח סעיף א), עם ברכה. ובחול המועד של פסח ושני ימים אחרונים של יום טוב של פסח, קורין ההלל בדילוג כמו בראש חדש (שם סימן תצ סעיף ד). ולמנהג הספרדים ללא ברכה וכנ"ל לגבי ראש חודש.

בחג השבועות גומרים את ההלל (שם סימן תצד סעיף א), עם ברכה.

בסוכות ושמחת תורה גומרים את ההלל (שם סימן תרמד סעיף א), עם ברכה.

כל שמונת ימי חנוכה גומרים את ההלל (שם סימן תרפג סעיף א), עם ברכה.

2. נשים לא חייבות באמירת הלל חוץ מליל הסדר (ביאור הלכה שם ד"ה הלל, ומשנה ברורה סימן תעט סק"ט).

ואם רצו לקרוא הלל בשאר זמנים, הרשות בידן, ולמנהג בנות אשכנז מותר גם עם ברכה (יעויין ביאור הלכה סימן תכב סעיף ב ד"ה הלל, וכן בשו"ת מחזה אליהו חלק א' סימן כב). ולמנהג בנות ספרד מותר רק ללא ברכה (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ו' חלק אורח חיים סימן מה).

3. אומרים הלל אחרי תפילת שחרית. ומי שלא אמרה, יכולה עדיין לומר עד השקיעה (מסכת מגילה דף כ עמוד ב, ביאור הלכה סימן תכב סעיף ב ד"ה וקורין, וחזון עובדיה חנוכה עמוד רל).

בברכה,

הלל מאירס