שאל את הרב - כללי

למה נקרא שמו חזיר?

  • כ"ח שבט התשפ"א

שאלה

רבי הנכבד, שלום רב,
ברצוני לקבל את עזרתך כיצד אוכל להסביר לנכד שלי על שאלה שלו: למה למילה עברית ״חזיר״ יש שני פירושים: זאת גם שם של חיה (חזיר!), ומאידך- גם מוסג למשהו, שאמור לחזור בעתיד (אשר גם כותבים, וקוראים: חזיר, באותן האותיות!): בגיזרת מילה ״שביר, וכדומה)?
האם זה רומז, בספרינו הקדושים. שבעתיד חזיר יחזור לצלחות היהודים, או בו נגיד- לגופם: בתור אבר חלופי שנלקח מגוף חזיר,- כשתל רפואי?
פונה לכבודו הרב, משום שעניתיו בשתיקה ומבוכה.
מראש תודה,
בכבוד רב,
אלכסנדר.

תשובה

שלום רב,

אכן כך כתב בחידושי הריטב"א (קידושין דף מט עמוד ב) בשם המדרש, למה נקרא שמו חזיר, שעתיד הקדוש ברוך הוא להחזירו לישראל לעתיד לבוא.

וכתבו המפרשים (רמ"ע מפאנו בספרו עשרה מאמרות מאמר חקור דין חלק ד' פרק יג, אור החיים ויקרא יא ז, ובן יהוידע נזיר דף כג עמוד א) שהתורה לא תשתנה לעתיד לבוא, אלא שהחזירים לעתיד לבוא יוולדו עם שני סימני טהרה, שיהיו פרסותיהן סדוקות ומעלים גרה.

בברכה,

הלל מאירס