זוגיות

אם לכל אדם יש זיווג, איך יש אנשים שעדיין לא התחתנו?

  • כ"ז שבט התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב!
רציתי לשאול, אם אומרים שברגע שבן אדם נולד ישר מזווגים לו זיווג, אז איך זה יכול להיות שיש אנשים שעד יום מותם לא התחתנו?
אשמח לתשובה...
תודה!

תשובה

שלום רב,

שאלה נכונה, וליתר דיוק אמרו במסכת סוטה (דף ב עמוד א) ארבעים יום קודם יצירת הולד בת קול יוצאת ואומרת בת פלוני לפלוני, ודווקא בזיווג ראשון, אולם זיווג שני נקבע לפי המעשים של האדם. ע"ש. ועל זה שאלת לנכון אם בזיווג ראשון הבת קול קבעה שבת פלוני לפלוני, איך יש כאלה שלא מתחתנים. וכמה תשובות בדבר:

א. דעת הרמב"ם שהבת קול אינה עניין של גזירה, אלא רק נטייה מצד הטבע, שמצד טבע תולדתו קרוב ונקל הוא שיבחר בבת פלוני מצד הטבע שלה, אולם עדיין הבחירה חפשית בידו לא לישא את אותה אישה (יעויין רמב"ם בשמונה פרקים פרק ח, אגרות קודש חלק ב' אגרת רסד, ושו"ת יביע אומר חלק ט' חלק יורה דעה סימן י סוף אות יג).

ב. דעת התשב"ץ בתשובותיו חלק ב' (סימן א) שהבחירה במצות הזיווג היא בידו, אבל אין הבחירה בידו בתו של פלוני אם לא תסייעהו הגזירה הא-לוהית, בשישים בלב אביה או בליבה לחפוץ בו כמו שהוא חפץ בה.

וזה שונה מדעת הרמב"ם, כי לפי דעתו אפילו אם יבחר להתחתן, יש לו בחירה חופשית להתחתן עם מישהי אחרת. ואילו לדעת התשב"ץ, יש לו רק בחירה חופשית אם להתחתן, אולם ברגע שבחר להתחתן, יתחתן עם אותה אישה שקבעה לו הבת קול.

וראי עוד https://www.hidabroot.org/question/286263

בברכה,

הלל מאירס