שבת

איך מטלטלים מפתח בשבת במקום שאין עירוב?

  • ח' שבט התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,
איך מטלטלים מפתח בשבת ללא עירוב
תודה ושבת שלום

תשובה

שלום רב,

לפי מנהג האשכנזים אם המפתח משמש כסוגר לחגורה אפשר לצאת בו בשבת במקום שאין עירוב, כגון על ידי שיעביר חבל דרך החור שבקצה העליון של המפתח עד לאמצעו של החבל ויקשור את שני הקצוות בעניבה (ולא בקשר) אפילו בשבת, ויחגור עצמו על ידי שיהדק את שיני המפתח בעניבה זו. ואם המפתח תלוי בחגורה ואינו משמש כחלק ממנה אסור לצאת כך בשבת (ראה רמ"א סימן שא סעיף יא, משנה ברורה ס"ק מה, ושמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק יח סעיף מט).

וההיתר האמור הוא דווקא אם אינו חוגר חגורה נוספת (ראה רמ"א שם סעיף לו, ומשנה ברורה ס"ק קלג), ויש בזה פרטים נוספים איך להשתמש במפתח בכניסתו וביציאתו מהבית (ראה שמירת שבת כהלכתה שם סעיפים נ-נא).

ולפי מנהג הספרדים אין היתר לטלטל את המפתח גם אם משמש כסוגר לחגורה. ומכל מקום אין למחות בידי המקילין כשאין אפשרות אחרת (קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף שם סעיף נט).

בברכה,

הלל מאירס