חגים ומועדי השנה

הזכרת חנוכה ופורים בברכה מעין שלוש

  • א' טבת התשפ"א

שאלה

עלה בדעתי רעיון כי סיבת אי הזכרת מעין המאורע בחנוכה ופורים בברכה מעין שלוש היא כי ניתן לקצר בבקשות כמו רצה והחליצינו ביום השבת הזה או זכרנו לטובה/שמחנו ביום פלוני הזה. מעין רצה ויעלה ויבוא. אך לא ניתן לקצר במתן הודאה ושבח. כשמודים צריך שיהיה הודאה שלימה ומלאה. ומשכך לא ניתן ליצור מעין "על הניסים". תודה

תשובה

שלום רב,

לא מצאתי טעם זה בפוסקים, אך נראה שהוא דבר נאה ומתקבל, ואם תרצה לראות הטעמים שכבר נאמרו בדברי הפוסקים, לך נא ראה בשו"ת מהר"ם מרוטנבורג (סימן ע) ובדברי חמודות על הרא"ש (ברכות פרק ו אות קלה) ובלבוש (סימן רח סעיף יב) ובביאור הגר"א (שם, והובא במשנה ברורה ס"ק נט) ובערוך השלחן (שם סעיף ז) ובספר נימוקי אורח חיים (סימן תרפב) ובשו"ת ציץ אליעזר חלק ט' (סימן לג אות ב) ובשו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק אורח חיים סימן לו) ובהגדה של פסח מבית לוי (עמוד רלג).

חנוכה שמח,

הלל מאירס