שירות לאומי [תגובה]

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! לפי תשובתך הבנתי ששירות לאומי נאסר מאחר וזה שירות שהוא חובה. אם אכן הבנתי נכון אז איסור זה אינו רלוונטי כיום מאחר והשירות הוא בהתנדבות והבת יכולה לפרוש ממנו בכל שלב. דבר נוסף, האם נפסקה לכך הלכה ששירות לאומי אסור או שאלו הן רק דעות הרבנים השונים

תשובה

שלום וברכה : ht אני חוזר שוב, שלא שהיתי בצילו של גדול הדור החזון איש זצ"ל בשעה שאסר את השירות הלאומי, ולכן אינני יכול לחוות בזה דעתי, אני יודע רק שהוא אסר את הדבר בהחלט, ולגבי מושג של `שירות לאומי` בצביון חדש, אין לי מושג, אך ברור לי שאין לזה ברכה מאחר והחזון איש לא חילק בדבר.

השורה האחרונה שאין למדינה לתת שירות לאומי לבנות ולקבוע להם להיכן ללכת, אם השירות הלאומי הוא בהתנדבות גמורה והבת יכולה כל יום להחליט על התנדבות אחרת שתמצא לנכון, או להפסיק לשרת בשירות הזה, ולא יפגעו בה על החלטתה לא באמצעים כספיים או אחרים, אולי היה אפשר למצוא היתר לדבר, אבל לא נראה לי שזה המצב.וגם אם כן, יש כלל גדול שחכמים אסרו דבר גם מפני התוצאה שהם ראו בעיני רוחם, וזהו בדיוק העניין של `דעת תורה` שהקב"ה מכניס בלב חכמי הדור מה לפסוק בכל דבר ועניין, וגם אם כעת אנו לא מבינים על מה ולמה מתברר לאחרי זמן שהם צדקו, וגם אם יווצר של שירות לאומי ללא מכשולות יש לאסור את זה מפני שאיננו בעלים על המגמות המשתנות כל עוד הענינים נתונים בידי מערכת חילונית הקובעת כל יום קריטוריונים שונים לפי המצב הפוליטי וכו`, והדברים ידועים.

דעתו של מרן רבי עובדיה יוסף בעניין זה ברור לאיסור, וגם מרן הרב מרדכי אליהו דעתו לאסור שירות לאומי, והם יודעים טוב את הפירצות שאליהן נגררות הבנות המשרתות, ולדעת הרב מרדכי אליהו בשעת הדחק גדול וכשאין ברירה אחרת מכל מקום על הבת להקפיד לישון כל לילה בבית הוריה, וללא זה אין שום היתר בעולם לשרת בשירות שהבת נמצאת במסגרת אחרת ולא מושגחת מהוריה. ישנן מגמות אחרות של התנדבות כמו `מגן` וכדומה, ושם אפשר לנתב את רוח ההתנדבות בהכשר ויתרון. בהצלחה - מנשה ישראל