שבת

הורדת מתג חשמלי בשבת כשאין חשמל זורם

  • ה' כסלו התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,

האם מותר בשבת להוריד את המתג כשאין חשמל זורם?

תודה!!

תשובה

שבוע טוב,

אין בזה איסור משום גרם כיבוי, משום שאינו אלא כמי שמרחיק את הבגד כדי שלא תאחז בו האש, אולם יש בזה שאלה משום הזזת מוקצה בשבת, ולמעשה יש לסמוך על הפוסקים הסוברים שאין דין מוקצה במחובר, בצירוף תנאי מערב שבת, שיוכל לסבב או ללחוץ על כפתור החשמל, לאחר שיכבה בשעה הקבועה, כדי שלא ידלק שוב לאחר מכן. ותנאי אחד די לכל השנה. ויותר טוב שיוריד את המתג כלאחר יד, ואז אין צורך בתנאי.

מקורות: ראה שו"ת יביע אומר חלק ז' (חלק אורח חיים סימן לו, וגליונות ומילואים הערה 10).

בברכה,

הלל מאירס