שבת

למי למזוג קודם מכוס קידוש - להוריו או לאשתו?

  • כ"א חשון התשפ"א

שאלה

שלום לרב,
כשבאים הבן והכלה להתארח אצל ההורים לשבת והבן עושה את הקידוש אז הוא צריך לתת לאשתו ראשונה לשתות מהיין או קודם לתת לאבא שלו לשתות מהיין.
כי אני רגילה שאצלנו במשפחה קודם כל הגברים שותים מהיין של הקידוש ואח"כ הנשים (אני לא יודעת למה, אולי בגלל חשש נדה).

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

הוא צריך למזוג קודם מכוס הקידוש לאביו ואמו ואחר כך לאשתו.

מקורות: שהרי הוא חייב בכבוד הוריו, וגם אשתו חייבת בכבודם, וכמו שנפסק בשלחן ערוך יורה דעה (סימן רמ סעיף כב) שחייב אדם לכבד חמיו. וכתב הט"ז (ס"ק יט) בשם הב"ח והצדה לדרך, שהוא הדין חמותו. וסברא זו מצינו בשלחן ערוך (שם סעיף יד) אביו אומר לו השקיני מים, ואמו אומרת השקיני מים, מניח אמו ועוסק בכבוד אביו. והסביר הש"ך (ס"ק טז) שהוא משום שגם אמו חייבת בכבוד אביו. וכן פסק בנידון דידן בשו"ת בריתי שלום חלק ו' (סימן ו) שהמקדש ומוציא את אשתו ואת אמו ידי חובתן, יקדים ויתן תחילה מכוס הקידוש לאמו לפני אשתו, כי גם אשתו חייבת בכבוד חמותה. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס