חברה והשקפה

האם אדם יכול להזיק לי כשלא נגזר משמים?

  • ל' תשרי התשפ"א

שאלה

שלום רב,
מצד אחד אומרים שאנחנו לא צריכים לכעוס על מישהו שפגע בנו כי הכל מהשם יתברך.

מצד שני, קראתי שהאור החיים הקדוש אומר על הפסוק "וישמע ראובן ויצילהו מידם" כי ישנה אפשרות שהשם יתברך יגזור על אדם שהוא לא יפגע בדבר מסוים אך אם יבוא אדם שני ויפגע בראשון הוא לא יהיה מוגן. ( כלומר מידת הרחמים לא תגן על האדם הראשון במידה ומישהו יחליט לפגוע בו).
כל זאת למרות שעל האדם הראשון לא נגזר להיפגע בפועל!
(אציין שחובות הלבבות חולק על שיטה זו)

2 שאלות בהקשר הזה:
1) אם פלוני יפגע באדם מסוים אז אותו אדם יכול בכל זאת לכעוס על פלוני שפגע בו כי אולי האפשרות שתיארתי למעלה היא המקרה הזה ואם פלוני לא היה פוגע בו אז האדם לא היה נפגע. כלומר, פתאום כן יש חלק לפלוני בפגיעה כי היא לא נגזרה משמיים לביצוע. למה שהאדם שנפגע לא יכעס על פלוני? הרי יש לו חלק בהחלטה על הפגיעה.

2) בהקשר לשאלה הקודמת- איך שיטה זו מסתדרת עם האמרה "הכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים", שהרי אלמלא פלוני , האדם השני לא היה נפגע

3) האם דברי אור החיים הקדוש הם רק על עניין של מיתה או גם על כל פגיעה אחרת שהיא לא מיתה?

בבקשה אם אפשר לענות על שלוש השאלות.

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

אכן מבואר באור החיים הקדוש שבעל בחירה יכול להזיק לאדם למרות שלא נגזר עליו כעת מוות. כך זה גם בכל פגיעה של אדם בחבירו שבעל בחירה יכול לפגוע באחר אף אם זה לא נגזר עליו.

אולם מבואר במקומות אחרים באור החיים הקדוש שהכוונה היא שאדם שיש לו חטא משפט מות וה' האריך אפו שישוב בתשובה שלימה יכול בעל הבחירה להגביר עליו מידת הדין והאדם יהרג מוקדם מהמתוכנן כביכול. כל השטן מקטרג שוב בשעת הסכנה וכאשר נניח ראובן רוצה לרצוח את שמעון הרי זה שעת סכנה גדולה והשטן מקטרג למה נשמור עליו כעת ולא ניתן לו למות בעוונו כפי שנגזר עליו בעבר ושלא יאריך ה' אפו יותר. אולם מי שאין לו גזר דין של סבל כלל הבעל בחירה לא יכול להזיק לו כלל.