האם הנאות העולם הזה אסורות?

  • כ"ג תשרי התשפ"א

שאלה

האם הנאות העולם הזה אסורות? כי הרי כתוב שכל העולם הזה הבל וריק וצריך בעולם הזה רק לאסוף זכויות לעולם הבא. תודה רבה אשמח לתשובה

תשובה

שלום רב,

מותר ליהנות מהעולם הזה, וכמו שאמרו במסכת ברכות (דף לה עמוד א) אסור לאדם ליהנות (שם מדובר על הנאה של אכילה) מהעולם הזה בלא ברכה. הרי שאם מברך על הנאת האכילה, מותר.

אלא שכתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן רלא סעיף א) וכן בכל מה שיהנה בעולם הזה לא יכוון להנאתו אלא לעבודת הבורא יתברך, כדכתיב, בכל דרכיך דעהו. ואמרו חכמים, כל מעשיך יהיו לשם שמים, שאפילו דברים של רשות כגון האכילה והשתיה וההליכה והישיבה והקימה והתשמיש והשיחה וכל צרכי גופך יהיו כולם לעבודת בוראך או לדבר הגורם עבודתו, שאפילו היה צמא ורעב אם אכל ושתה להנאתו אינו משובח, אלא יתכוין שיאכל וישתה כפי חיותו לעבוד את בוראו. יעויין שם מה שכתוב עוד בזה. וכתב המשנה ברורה (סק"ה) בשם החיי אדם, וראיתי לאנשי מעשה שקודם אכילה היו אומרים הנני רוצה לאכול ולשתות כדי שאהיה בריא וחזק לעבודת השם יתברך.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס