תפילה וברכות

מותר לענות אמן על ברכה ששומעים בטלפון/זום?

  • י"א אלול התש"פ

שאלה

האם לפי השיטות המתירות לשמוע קול זמר של אישה בהקלטה, יהיה מותר לענות אמן על ברכה ששומעים דרך טלפון או זום, כי זה רק חיקוי של הקול על ידי גלי חשמל?
תודה.

תשובה

שלום רב,

גם לפי שיטות אלו יהיה מותר לענות אמן, על פי דברי הגמרא במסכת סוכה (דף נא עמוד ב) שבבית כנסת באלכסנדריא של מצרים לא היו יכולים כל הציבור לשמוע את השליח ציבור, ולכן חזן הכנסת היה עומד על בימה של עץ באמצעיתה והסודרין בידו, וכיון שהגיע לענות אמן הלה מניף בסודר וכל העם עונין אמן. ומבואר בתוספות (שם דף נב עמוד א) שאין זה בכלל אמן יתומה, הואיל והיו יודעים באיזו ברכה שליח הציבור עומד, ורק לא היו שומעים אותו. ע"ש. הרי שאין צורך לשמוע את הברכה, אלא מספיקה הידיעה שכעת בירכו ברכה מסוימת. וכן ראה בשו"ת יחוה דעת חלק ב' (סימן סח).

בברכה,

הלל מאירס