מי שנפלו לו התפילין בי"ז תמוז, כיצד ינהג?

  • י"ז תמוז התש"פ

שאלה

שלום כבוד הרב,
היום לאחר כמה שעות אחרי הקימה הנחתי תפילין ובסיום התפילין של הראש נפלו על הרצפה כשהם לא היו בתוך ה"בית", מיד התחלתי לצום (בלי שום קשר לצום י"ז בתמוז) והשאלה שלי היא האם הצום נמשך מרגע ההפלה עד סוף היום, או האם הוא נמשך מרגע ההפלה עד לרגע ההפלה יום למחרת?
תודה מראש.

תשובה

שלום רב,

מבואר בפוסקים שאם עדיין לא טעם כלום, יכול להתענות באותו יום עד הערב (ראה שו"ת מהר"י מברונא סימן קכז, באר היטב סימן תקעא סק"א, וכף החיים סימן מ אות ו. אמנם לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל עדיף שיקבל התענית באותו היום במנחה, ויתענה למחר, כמו שהובא בספר ילקוט יוסף חלק א' מהדורת תשמ"ה עמוד כט).

אולם במקרה שלך שהתפילין נפלו בי"ז תמוז, שהוא ממילא תענית ציבור, נראה שאין התענית מכפרת על נפילת התפילין, ולכן יש לך להתענות מחר (ולקבל התענית במנחה היום) או לפדות התענית בצדקה (שווי הארוחות מבוקר עד ערב), או לעשות תענית דיבור מבוקר עד ערב.

ראה https://www.hidabroot.org/question/248631

בשורות טובות,

הלל מאירס