נשים

כמה יין צריך לשתות כדי לצאת ידי חובת הבדלה?

  • י"ד תמוז התש"פ

שאלה

שלום,
בעלי מברך הבדלה בחטף וכשמגיע לשתות מהיין הוא טובל את האצבע בכוס במקום לשתות.
אמרתי לו מספר פעמים שיתכן וצריך לצאת ידי חובה על ידי שתיה של יותר מטיפה על אצבע.
אך משום סיבותיו אני לוקחת את הכוס אחר כך שותה קצת ומבקשת שנוציא את כולם ידי חובה.
האם זה בסדר או שמספיקה הטיפה שהוא לוקח עם האצבע?

תשובה

שלום רב,

כדי לצאת ידי חובת הבדלה יש לשתות יין מלוא לוגמיו (משנה ברורה סימן רצו סק"ט), והיינו שיעור יין שימלא את חלל פיו כשהוא מנפח לחי אחת (ראה שלחן ערוך סימן רעא סעיף יג, ומשנה ברורה ס"ק סו), ואין צורך ברוב כוס (שם ס"ק סז). כך שבוודאי לא יוצאים ידי חובה בשתיית טיפה אחת.

אם למרות זאת בעלך לא מוכן לשתות מלוא לוגמיו, יש לבקש מגבר אחר שגם כן יוצא ידי חובה בהבדלה זו - שישתה במקומו שיעור זה, ואז כולכם תצאו ידי חובה (שלחן ערוך שם סעיף יד, ומשנה ברורה שם).

ואם אין גבר אחר, תשתי את בעצמך כשיעור הנ"ל. ולמרות שבדרך כלל נשים נוהגות שלא לשתות מכוס של הבדלה (משנה ברורה סימן רצו סק"ו), באופן כזה את יכולה וצריכה לשתות כדי שכולכם תצאו ידי חובה.

וראי עוד https://www.hidabroot.org/question/260485

בברכה,

הלל מאירס