תורה ומדע

הטמנה

  • כ"ד סיון התש"פ

שאלה

איך אפשר להסביר על פי המדע שיש הטמנה מוסיף הבל? ההטמנה רק שומר את החום, לא ממציא יותר.
תודה

תשובה

שלום וברכה,

הטמנה איננה מוסיפה הבל בבגדים או בכל כיסוי, אלא דווקא בפסולת של זיתים או שומשום, שמתחממים וממשיכים לחמם בטמפרטורה גבוהה את הטמון בתוכם. אך בכל אופן, חז"ל לא אסרו הטמנה זו משום בישול, אלא גזרו להרחיק את האדם מהאפשרות שיבוא לחמם בגחלים. אעתיק לך מתוך אתר "הלכה יומית":

"כשהיו טומנים את התבשיל, יש שהיו טומנים את הקדירה (הסיר) בתוך דבר שרק שומר על חמימות התבשיל, כגון נוצות של יונה ובגדים וכיוצא בזה. ויש שהיו טומנים את הקדירה בתוך דבר שמוסיף לחמימותו של התבשיל, כגון פסולת של זיתים או של שומשמין, שגורמת לקדירה להתחמם יותר. וכל הטמנה שהיא בדבר שבא לשמור על חמימותו של המאכל, ולא להוסיף על חום הקדירה, כגון הטמנה בתוך בגדים, נקראת הטמנה בדבר "שאינו מוסיף הבל". וכל הטמנה שהיא בדבר הבא להוסיף על חמימות המאכל, כגון הטמנה בפסולת של זיתים, נקראת הטמנה "בדבר המוסיף הבל". איסור הטמנה בדבר המוסיף הבל גזרו חכמים שלא להטמין אפילו מערב שבת (קודם כניסת השבת) בדבר שהוא מוסיף הבל. גזירה, שמא יראה שהמאכל אינו מחומם כל צרכו, ויבא להטמין ברמץ, שיש בו גחלי אש, ומתוך כך יבא לידי איסור תורה. ולפיכך, אסור להטמין תבשיל בערב שבת בפסולת של זיתים או במלח או בכל דבר המוסיף הבל. אבל בדבר שאינו מוסיף הבל, כגון בגדים או כרים וכסתות וכדומה, מותר להטמין מערב שבת."

http://halachayomit.co.il/he/default.aspx?HalachaID=613

בברכה,

דניאל בלס