אמונה

שלום , רציתי לדעת למה יש אבחנות שונות לגביי העם הפרשת המן ,

  • ב' סיון התש"פ

שאלה

בפרשת המן יש , " הָעָם " , " כָּל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל " , " עֲדַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל " , " אֲנָשִׁים " , " מִן הָעָם " , " הָעָם " ," בֵּית יִשְׂרָאֵל " . אשמח גם למראה מקום.

בברכה.

תשובה

שלום וברכה

כל פעם שכתוב "העם" הכוונה היא לאנשי הקלים או הערב רב.

הנה לדוגמא דברי האלשיך על שמות פרשת בשלח פרק טז פסוק ד

 והנה לרבותינו ז"ל (יומא עה א) שאמרו שהצדיקים היה המן בא אל אהליהם, ולבלתי צדיקים רחוק הרבה, כד"א שטו העם ולקטו. אפשר יתפרש גם פה, שמדבר הוא יתברך עם משה ואהרן ודומיהם, ואומר להם, הנני ממטיר לכם, כלומר אצליכם. אך להמון העם, ויצא העם חוצה ולקטו.

אלו שיצאו ללקוט בשבת גם היו רשעים ולכן כתוב העם.