זוגיות

מתי אישה נאסרת על בעלה?

  • כ"ח אייר התש"פ

שאלה

אני קצת מבולבל מתי בדיוק אישה נאסרת לבעלה. מצד א' - עוברת על דת משה ודת יהודית - תצא שלא בכתובה. מצד שני - אין האישה נאסרת על בעלה אלא ע"י קינוי וסתירה. מצד שלישי - גם בלי קינוי, "אסורה לבעל ולבועל". אם הרבנים, במחילה מההטרחה, יוכלו לעשות סדר בדברים אודה מאוד.

תשובה

שלום רב,

יש כמה אופנים בהלכה שמצווה או חובה על האדם לגרש את אשתו, ואין סתירה בין הדברים, כדלהלן -

א. אם האישה עוברת על דת משה ויהודית מצווה לגרשה (שלחן ערוך אבן העזר סימן קטו סעיף ד), גם בלי שהיה קינוי וסתירה או קיום יחסים עם גבר זר.

ב. אם היה קינוי וסתירה, דהיינו שאמר לאשתו בפני שנים: אל תסתרי עם איש פלוני, ואחר כך נסתרה בפני עדים עם אותו פלוני שקנא לה, ושהתה כדי טומאה, אסורה לבעלה (שם סימן קעח סעיפים א, ב, ד), גם אם באמת לא קיימה יחסים.

ג. אם קיימה יחסים עם גבר זר, אסורה לבעלה, גם אם לא היה קינוי וסתירה.

כל זה על קצה המזלג, אולם כמובן שבכל אחד מהאופנים יש הרבה פרטי הלכות מתי בדיוק מצווה וחובה לגרש.

בברכה,

הלל מאירס