שבת

האם מותר להוציא תקע בשבת בזמן שזרם החשמל מופסק?

  • כ"ד אייר התש"פ

שאלה

האם יש איסור של סותר בהוצאת תקע מהשקע בזמן הפסקת חשמל או כשהשעון כיבה והפסיק את הזרם על מנת שעם חיבור וחידוש הזרם המכשיר לא יחזור לפעול. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

בשעה שזרם החשמל מופסק, מותר להוציא את התקע - שגם בימות החול רגילים להוציאו מדי פעם - מן השקע, כדי שהאור לא יידלק עם חיבורו מחדש של זרם החשמל, אלא שיש לעשות כן כלאחר יד, כגון במרפק, כדי להימנע מטלטול מוקצה בידיים.

מקורות: שמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק יג סעיף לג), והסביר (הערה קיב) בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל כי אינו אלא גורם שלא יידלק האור, ומנלן לאסור. והוסיף בשם הגרש"ז זצ"ל, דאף שאומרים בשם החזון איש זצ"ל שיש איסור בונה וסותר גם בזמן שאין החשמל מופעל, מכל מקום במכתב מהחזון איש שתחת ידו לא משמע כן.

בברכה,

הלל מאירס