חגים ומועדי השנה

למה חוגגים את הילולת רבי שמעון בר יוחאי ולא של תנאים אחרים?

  • י"ח אייר התש"פ

שאלה

למה בעצם חוגגים את הילולת רשב"י ולא את ההילולות של גדולים אחרים? תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

א. בשו"ת שם אריה (חלק אורח חיים סימן יד) הסביר על פי דברי הגמרא במסכת שבת (דף לג עמוד ב) שנגזר מהמלכות על רבי שמעון בר יוחאי שיהרג ולכן ברח וישב במערה י"ב שנים עד שמת הקיסר ובטלה הגזירה. ולכן לזכר הנס הזה שניצל רבי שמעון בר יוחאי מחרב רעה ולא נהרג בידי אדם קבעו יום מיתתו ליום שמחה שמת מיתה בידי שמים ולא בידי אדם. ועשו יום זה ליום משתה ושמחה על הנס שנעשה לו שהצילו ה' יתברך מחרב המלכות. והאריך ימים ושנים אחר הגזירה עד שמת בידי שמים. ובפרט על מקום קבר אותו צדיק ששים ושמחים, כי הרוגי מלכות לא היו ניתנים לקבורה, לכן מי שזוכה להיות על קברו ביום זה בוודאי ראוי לשמוח לזכר הנס שנעשה לו, וקברו מוכיח עליו שניצל מחרב המלכות, כי הרוגי מלכות לא ניתנו לקבורה. ועל ידי הליכה לקברו יודעים ומכירים בניסו. ע"ש.

ב. בספר אביר יעקב (לרבי אברהם יעקב פרידמן זצ"ל, האדמו"ר מסדיגורה, עמוד קלו) כתב, שהתנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי היה היחיד שעל ידו נתגלה אורות דקדושה תורת האמת תורת הקבלה הק', וזה הסיבה להשמחה הגדולה בוודאי בעולמות העליונים ועל ידי זה נשפע לזה העולם.

בברכה,

הלל מאירס