שבת

בל תוסיף

  • י"ז אייר התש"פ

שאלה

מה הגדר ב''בל תוסיף'' כשזה לא סייג של חכמים?, כי למשל מצד אחד יש איסור להוסיף נרות חנוכה או ישיבה בסוכה יותר משבע ימים, אבל מצד אחר זה מאוד טוב להוסיף לשבת, אפילו שכתוב ''וביום השביעי'' ומשמע שרק בשביעי ולא יותר.
אז מתי אומרים ומתי לא?
תודה.

תשובה

שלום וברכה

תוספת שבת היא מצוה מהתורה לדעת הרבה מהפוסקים שלא רק ביום השביעי נשבות אלא נוסיף מחול על הקודש. אלו הם דברי המשנה ברורה סימן רסא ס"ק יט

 שצריך להוסיף - בין בכניסתו ובין ביציאתו ... ואין על הזמן הזה לא לאו ולא כרת  כי אם מצות עשה מן התורה וילפינן [בגמרא ר"ה ט'] מדכתיב ביוה"כ ועניתם את נפשותיכם בתשעה לחודש בערב מערב עד ערב תשבתו שבתכם ואמרינן יכול בט' מתענין ת"ל בערב אי בערב יכול משתחשך ת"ל בתשעה הא כיצד מתחיל ומתענה מבעוד יום כדי להוסיף מחול על הקודש וגם ביציאתו מוסיף מדכתיב מערב עד ערב ומדכתיב תשבתו שבתכם ילפינן דכל מקום שנאמר שבות כמו שבת ויו"ט גם כן צריך להוסיף ולשבות ממלאכה.

בהצלחה,