שבת

האם מותר לחשוב בשבת על דבר שאסור לעשות?

  • ט' אייר התש"פ

שאלה

האם יש בעיה ממש לחשוב בשבת על דבר שאסור לעשותו, שאעשה אותו ביום חול? (ואם חשבתי מה הדין). תודה

תשובה

שבוע טוב,

מותר לחשוב בשבת על דבר שאסור לעשות. ומכל מקום יש מצווה להימנע משום עונג שבת. ועל כל פנים אם חשבת - אין מניעה לבצע את אותה מחשבה ביום חול.

מקורות: כן הוא בשלחן ערוך (סימן שו סעיף ח) הרהור בעסקיו מותר בשבת (דכתיב "ודבר דבר", דיבור אסור הרהור מותר. משנה ברורה), ומכל מקום משום עונג שבת מצווה שלא יחשוב בהם כלל (ומכל שכן אם יש לו על ידי ההרהור טרדת הלב ודאגה דיזהר בזה. משנה ברורה), ויהא בעיניו כאילו כל מלאכתו עשויה. וכתב המשנה ברורה, וכדאיתא במכילתא (פרשת יתרו) "ששת ימים תעבוד ועשית כל מלאכתך", וכי אפשר לאדם לעשות כל מלאכתו בששת ימים, אלא שבות כאילו כל מלאכתך עשויה.

בברכה,

הלל מאירס